En liste kan ikke favne alle

Det er morsomt å lage lister, men det er helt umulig å få en liste til å dekke alle utøvere, alle spill, all musikk eller hva du vil lage en liste over. Mange har prøvd og det viser gang på gang at noen er blitt utelatt og noen er blitt inkludert som ikke burde vært inkludert. Leserne vil komme med innspill og det er viktig å ta imot disse innspillene. Slik konstruktiv kritikk kan hjelpe deg med listeskrivingen din.

Vær bevisst på valgene du gjør

Jeg har laget mange lister og jeg har etter hvert blitt veldig bevisst på hva jeg tar med og hva som blir utelatt.  Innsikt, innsnevring av emne og andre faktorer er viktig for å lage en god liste. Det er ikke alle listene jeg legger ut på nettet, for det ikke alt som er like interessant for andre å lese. Men personlig liker jeg å lage lister over mine favoritt filmer, de beste gratisspillene på nettet, de beste variantene av tjue-en og egentlig alt annet. Lettere å huske og ikke minst, lettere å huske hva jeg syns om det.

Vær bevisst på valgene du gjør

Vi bærer med oss mange erfaringer og synspunkter som er svært personlige. Jeg liker ”the underdog” i enhver historie. Slik som en idrettsutøver som kommer tilbake fra en skade eller en som ikke har de beste forutsetningene for å delta aktivt i den idretten. Skal jeg kun sette opp en liste over gode idrettsutøvere så farger dette mine valg.

Jeg mener at dette er helt greit, så lenge jeg informerer om dette. Problemet oppstår den som lager listen ikke tenker seg godt om. Jeg ønsker å fremheve den fantastiske innsatsen til Bobsleigh laget til Jamaica. De stilte til start første gang i 1988. De hadde så å si ingen erfaring, hadde knapt prøvd en bobsleigh og hadde knapt sett snø. Ikke en god start og det må sies at de ikke gjorde det så veldig bra. For meg så er det utrolig imponerende at de stilte til start og hadde drivkraften til å slåss mot sterke odds for å møte til start. Derfor vil jeg sette dem høyt på en liste over spennende og imponerende idrettsutøvere. I tillegg vil de komme høyt opp på listen hvis jeg skulle lage en liste over de beste innen bobsleigh. Det er nemlig ikke alltid resultatene som teller mest.

Listens navn

Det er ikke alle som har et bevisst forhold til hva de kaller listen, noe som forbauser meg. Tittelen er noe av det viktigste med en liste. Personlig så tenker jeg mye på hva jeg skal kalle listen før jeg begynner å lage den.

Listens navn

Et eksempel er at du vil lage en liste over ”Årets beste utøver”, en svært vanskelig liste. Er det snakk om de utøverne som har fått mest medaljer? Eller er det de med best utvikling i løpet av sesongen? Vil du inkludere både kvinner og menn?

Med andre ord så er dette gjerne en umulig liste å lage, men likefult så finner man slike lister på forsiden av blader og aviser flere ganger i året. Noen spesifiserer idretten i introduksjonen, men leseren kan likevel bli forvirret. De ville kanskje satt opp utøverne i en annen rekkefølge, og kriteriene virker uklare.

Det er også enklere å følge den røde tråden som forfatter hvis du er nøye på at du definerer denne i tittelen. Så kan man jo gjerne justere tittelen i løpet av prosessen.

Damer og menn

De aller fleste idrettsgrener er delt inn i en dame- og en herregruppe. Skal du lage en liste over de aller beste fotballspillerne så må du definere om det er snakk om damelaget eller herrelaget. Unntaket er selvsagt hvis du ser etter spillere som har utmerket seg, den som har skåret mest eller andre kriterier som kan måles uavhengig av liga og kjønn.

Det er mange forskjellige kriterier man kan bruke for å vurdere idrettsutøvere. Så det er ingen grunn til å skulle begrense seg og lage kjønnsdelte lister. En ekstra fordel er at det er mange spennende personer, uavhengig av kjønn, som dukker opp på lister når kriteriet ikke lenger er bare ”den med mest medaljer” .

Jeg har oppdaget mange utøvere i lavere divisjoner som virkelig imponerer gjennom å lage slike lister.

Hvem skal se listen din?

Det er viktig å tenke på publikum når du skriver; hvem som skal se listen. Skriver du en liste for din egen personlige blogg så kjenner du publikum. Likevel kan det vær lurt å stille noen kontrollspørsmål. Hvem følger bloggen din og hva slags idrett er det du skriver mest om?

Hvis du skal publisere listen din på et annet forum, kanskje i en avis eller på et annet nettsted, så må listen være målrettet. Den må engasjere publikum for å sikre at du får flere oppdrag for avisen eller nettstedet. Et tips er å bruke tid på å lese igjennom nettstedet og avisen så du blir godt kjent med hva publikum forventer.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *