Flere store norske idretts kvinner

Jeg begynte i forrige artikkel å snakke om store norske utøvere i kvinnelig idrett i Norge. Jeg fikk gjort en liten presentasjon av våre to løper dronninger, men jeg nevnte også at vi har hatt to meget gode damer som har kastet langt! Jeg tenker da på Mette Bergmann og Trine Lise Hattestad. De har også en utrolig rekke med resultater og har vært helt i verdenstoppen i sine idretter. Selv om de begge to kaster, så er det to forskjellige idretter – spydkast og diskoskast!

Mette bergmann

Fredrikstadjenta Mette Bergmann har en av de lengste rekordene med antall Norske mesterskap på rad. Hele 17 ganger på rad vant hun NM i diskoskast, eller et av de NM gullene var faktisk slegge. Hun har også flere gode resultater fra internasjonale mesterskap, men ble liksom aldri veldig «stor» internasjonalt. Det beste hun klarte å oppnå var en tredjeplass og bronse medalje i Europa mesterskapet i 94 i den finske hovedstaden Helsingfors. Sin første norske rekord i diskos satte hun i 84, men hun forbedret den flere ganger opp gjennom sin karriere. Hun har fortsatt den norske rekord i dag – rekorden er på 69,68 meter. Den rekorden satte hun i Florø i 1995. På en verdens rankingliste så er hun i dag fortsatt den 28 beste kasteren i diskos i verden. Det står det stor respekt av. Hun har også kastet en del sleggekast, og har flere medaljer fra de første Norges mesterskapene i denne øvelsen. To ganer på nederste trinnet på seiers pallen, to ganger på midt trinnet og en gang på toppen av seiers pallen er hennes fasit i sleggekasting i Norges mesterskaps sammenheng. Og at damen hadde muskler og kraft er det ingen tvil om. Hun har nemlig også en sølvmedalje fra Europa mesterskapet i styrkeløft i 1986.

Elsa Katrine Solberg

Dette navnet kjenner du kanskje ikke igjen, men om jeg bytter navn til Trine Hattestad så kjenner du henne igjen. Navnet som står i tittelen er hennes pikenavn. Hun har vært en av Norges aller beste kvinnelige spydkastere, eller kanskje til og med den beste kvinnelige spydkasteren Norge har hatt. Hun var også en habil håndball spiller. Men det var i friidretten og spydkast at hun ble verdenskjent. Hun har den dag i dag fortsatt Norgesrekorden i spydkast for kvinner med lengden 69,48 meter.

Elsa Katrine Solberg

Selv om hun har hatt en strålende idretts karriere så har det vært problemer underveis. På et tidspunkt ble hun feilaktig beskyldt for dopingbruk. Men hun ble frikjent, men ble utestengt noen måneder mens saken pågikk. Av resultater så er vel kanskje hennes OL gull i 2000 fra Sydney i Australia hennes beste resultat. Men hun har flere medaljer i OL sammenheng, og hun har flere andre gode resultater. Hun er Verdensmester to ganger og Europa mester en gang. Hun har hele 14 NM i voksen alder, og har for dette fått fem Konge pokaler. Det antallet Kongepokaler plasserer henne på delt andreplass over de som har flest Kongepokaler av kvinner i friidrett opp gjennom årene. Hun deler plassen med Hanne Haugland som har fått sine i Høydehopp, lengde hopp og tre steg. Kun Grete Waitz har flere Konge pokaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *