Historiske store stjerner

Det har vært mange store tennis stjerner i historien. I forrige artikkel så jeg på tre stjerner, og jeg fortsetter her med enda et par til. Men jeg beveger meg også videre til annen idrett og starter da på hjemmebane litt tilbake i historien. Isdanseren, filmstjernen og kunstsamleren Sonja Henie var en meget stor norsk stjerne. Men jeg skal først ta for meg et par tennis spillere mer før jeg kommer til en av Norges store stjerner.

CHRIS EVERT

Christine Marie Evert fra Florida hadde som mange andre stjerner en tidlig debut, det var hennes far Jimmy Evert som også var en profesjonell tennis spiller som stod for treningen av Chric i ung alder. Han sto for treningen av alle sine 5 barn og alle begynte treningen i en alder av 5 år.

Chris var en av landets beste tennis spillere allerede i klassen for spillere under 14 år. Og allerede som 18 åring debuterte hun som proff. To år etter sin proffdebut vant hun sin første Grand Slam turnering. I tillegg til å vinne en så stor turnering i ung alder ble hun også kjent for sin romanse med tennis spilleren Jimmy Connors.

Hun ble rangert 5 ganger på rad som verdens beste spiller og var den første som stod for 1000 seire i singelkamper. Hun presterte stort, med 56 seiere på rad i 1974 og med minst en Grand Slam tittel hvert år fram til 1986. Da hun la opp i 1989 hadde hun 18 Grand Slam tittler.

MARGARET COURT

Margaret Smith Court født i Australia blir betegnet som en av de største kvinnelige tennis spiller gjennom tiden. Hennes storhets tid var mellom 1960 og 1975 hvor hun totalt vant 62 Grand Slam turneringer fordelt på singel, doubles og mixed turneringer. Hun har også fått en arena oppkaldt etter seg, Margaret Court Arena.

SONJA HENIE

Så var det vår egen Norske Sonia Henie sin tur, født i Kristiania som Oslo het den gangen. Hun var en verdensstjerne på isen som kunstløper. Det ble 3 OL gull, 10 verdensmesterskap og seks europamesterskap i karrieren hennes som idrettsutøver.

Det var Leif broren hennes som tok henne med seg til skøytebanen da hun var bare seks år gammel. Der ble hun observert av skøyteklubbens trener som var overbevist om at hun hadde talent. Og fra den dagen ble det trent seriøst.

Da hun var bare 10 år gammel vant hun sin første konkurranse. Dette var Norgesmesterskapet i kunstløp. Etter den seieren var hun allerede en stor stjerne i Norge, og ble allerede året etter sendt til OL.

Men det var ikke bare for sin prestasjon på isen hun var berømt, hun var også den best betalte filmstjernen i Hollywood på toppen av sin karriere. Det var i 1936 da hun begynte med veldedighets forestillinger i New York som endte opp med i Hollywood. Det ble mange filmer etterhvert og hun ble stadig mer og mer populær.

Det ble to relativt korte ekteskap i Amerika før hun giftet seg med reder Niels Onstad.  De delte den samme interessen for kunst og sammen med sin mann samlet de opp en anseelig kunst samling. Det ble starten på Henie- Onstad Kunstsenter i Bærum utenfor Oslo hvor mesteparten er utstilt den dag i dag. Sonja Henie døde under en flyreise i 1969 and leukemi – kun 57 år gammel.