Norges fotball damer

Når jeg første har skrevet en hel artikkel om håndball damene i Norge, så er det vel nesten frekt dersom jeg ikke skriver en ny runde om fotball damene også. De har jo også gjort mange gode resultater siden sin oppstart. Kanskje ikke like mange resultater som sin kastende venninner, men bra har det vært uansett. Laget er litt yngre, så de har enda noen år igjen for å ta igjen for å komme likt ut – noe jeg tror de har god mulighet til å klare faktisk!

Norge

Det er ikke bare på håndball siden damene har gjort det meget skarpt. Også på fotball banen har det kommet mange gode resultater. Norge som landslag for damer spilte sin første kamp i 1978. Siden den gangen har de vunnet alle de store mesterskapene som er mulig å vinne. De har vært Olympiske mestere, de har vært Verdens mestere og de har selvfølgelig vært Europa mestere. Alt det skjedde i perioden fra sist på 80 tallet og frem til årtusen skiftet. Damene spiller fotball på høyt internasjonalt nivå i dag også, men resultatene har ikke kommet like tett som i den perioden før vi kom over på 2000 tallet.

Flere trenere

Damene har også hatt flere trenere. Men det er vel et par navn som er mer kjente enn flere av de andre her. Even Pellerud og Per-Mathias Høgmo var to meget kjente navn som var trenere i den beste tiden for de Norske fotball damene. Even Pellerud er den eneste treneren som har trent laget to perioder, mens Per-Mathias Høgmo er kanskje den som har det mest kjente navnet. Han har vært trener for mange aldersbestemte landslag og også en periode for de Norske herrene i fotball. Men Even Pellerud er også et stort navn innen treneryrket, så jeg skal ikke gradere noen av de på noen måte.

Mange spillere

Det er selvfølgelig mange navn som kunne vært trukket frem her og hedret på både den ene og den andre måten. Men jeg skal nøye meg med noen få navn. Kari Nielsen var den første norske damen til å score mål for Norges damelandslag i fotball. Hege Riise er den som har spilt flest kamper i landslag trøyen av norske damer. Hun har spilt totalt 188 kamper med flagget på drakten. Hun spilte sine kamper i perioden fra 1990 og frem til 2004.  Marianne Pettersen er den damen som står notert med flest nettkjenninger for det norske landslaget i fotball for kvinner. Hun har sendt ballen inn i nettmaskene bak motstanderens målvakt hele 66 ganger.

Mange spillere

Ikke aktiv og aktiv

Det er ingen av de tre nevnte over her som fortsatt er aktive spillere på landslaget. Så de rekordene står enn så lenge, men det finnes aktive spillere i dag som nærmer seg disse rekordene. Den første historiske over her er selvfølgelig ikke mulig å slå. Men antall kamper og antall mål vil nok inn i fremtiden bli slått ganske sikkert. Jeg vil tippe at antall scorede mål vil bli slått først, og ingen vil vel bli overrasket om det er Isabell Herlovsen som slår den rekorden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *