Norges historisk beste idrettsutøvere i nyere tider del 2

Mye hyggelig lesning på lister over idrettsutøvere som har gjort det bra og blitt verdsatt for sine prestasjoner. Jeg er først og fremst på jakt etter norske kvinnelige utøvere som er høyt oppe på slike lister nå i denne serien, men nevner jo mannfolkene også. Her kommer videre oppdateringer over lister som er lagd av en av landets hovedaviser før og etter årtusen skiftet.

2001

Ny mann på toppen og tre damer inne på topp ti igjen. Bente Skari er helt der oppe på bronseplassen, mens Kjersti Grini og Liv Grete Skjelbreid kommer inn på de to siste topp 10 plassene. Ole Einar Bjørndalen er det som denne gangen topper listen. 10 verdenscup seiere siste året i skiskyting og to sølv plasseringer i rent langrenn rett før listekåringen. Første gang jeg kan registrere over 30 kvinner inne på topp 100 listen også.

2002

Bente Skari må vike en plass nedover på listen – men kongen etter årtusenskiftet begynner å tre frem – Ole Einar Bjørndalen til topps igjen. Kari Traa dukker opp sammen med Bente og Liv Grete på denne listen i topp ti.

2003

Også dette året kun tre kvinner inne på topp ti, men nå truer de veldig på plassene deretter. Bente Skari på plass på pallen igjen på tredje, Suzanne Pettersen kommer inn som et gledespust på syvendeplass, så er det Liv Grete på tiende, Kari på ellevte og til slutt Gunn Rita Dahle på 12. plassen.

2004

Ny mann på toppen og ny kvinne på pallen. Liv Grete Skjelbreid på tredje, mens Andreas Thorkildsen klatrer helt til topp etter sitt OL gull i spydkast dette året. Gunn Rita henger med på en sjette plass også dette året.

2005

Ole Einar er tilbake, Marit Bjørgen trer frem og Gunn Rita henger med. Disse tre på henholdsvis første, tredje og sjuende plass.

2006

Håndball dame – Gro Hammerseng er inne på topp ti igjen sammen med Marit Bjørgen på sjetteplass. På toppen dette året troner Kjetil André Aamodt. Ole Einar Bjørndalen og Lars Bystøl tar de to siste pallplassene.

2007

Damene klatrer – Suzanne Pettersen inne på sølvplass bak Aksel Lund Svindal. Kun Gro Hammerseng inne på topp ti som andre kvinne i topp ti.

2008

Så kommer året da damene totalt dominerer pallen. Hele det norske damelandslaget i håndball opp på øverste trinnet på pallen. Og da er det mange damer der. De vant sitt etterlengtede OL gull og tok også EM seier samme året. Olaf Tufte og Andreas Thorkildsen var de to herrene som fikk gleden av å stå på de neste trinnene på pallen sammen med damene dette året. Suzann «Tutta» Pettersen på sjuende og den forhenværende svenske damesvømmeren (hun er både dame og svømmer enda da – men er nå norsk statsborger) Sara Nordenstam inne på tiendeplass. 28 kvinnelige utøvere dette året pluss hele det norske landslaget. Et herlig årsresultat med kvinner dette året!

Skule altså ta nesten 15 år med lister og kåringer før en kvinne (eller mange) gikk helt til topps. Men så skjedde det altså. La oss håpe det kommer enda flere topp plasseringer og flere sammen med den som vinner på pallen i de kommende årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *