Norsk damehåndball

Kvinnelige stjerner finnes det mange av i verden. Og selvfølgelig finnes det mange av dem i Norge også. Både på det lokale planet, det nasjonale planet og på det internasjonale planet. Det jeg har i tankene spesielt når jeg skriver på denne måten er et damelag som har markert seg meget stort i utlandet. Damene er stjerner på sine lag til daglig, de er stjerner i Norge og de har både vært verns beste på sitt felt i flere varianter. Jeg har norske håndball damer i tankene!

Norsk Håndball

Norsk damelandslag i håndball spilte sin første kamp i året rett etter krigen. Den gangen og den kampen var det Sverige som var motstanderen. Norge tapte dessverre den kampen. Norge Deltok i VM flere ganger på 70 tallet og først på 80 tallet. Men det var først etter at Sven Tore Jacobsen overtok som landslags sjef i 84 at ting begynte å skje. Laget tok en overraskende tredjeplass og bronsemedalje under Verdensmesterskapet i 1986. Og fra den overraskelsen og fremover har det blitt mange gode plasseringer. Det ble medaljer av alle tre valørene – Gull, Sølv og Bronse i årene som fulgte. Og det var ikke bare i VM dette skjedde, men også i Europamesterskapene og De Olympiske lekene. Totalt har det blitt 27 medaljer på jentene fra Norge siden den første bronsen da i 86. Det blir nesten en medalje i året i gjennomsnitt. Vi snakker om 12 Gull medaljer, hvorav 7 er Europamesterskap, 3 er Verdensmesterskap og 2 er Olympiske. 9 er sølvmedaljer med fordelingen; 2 OL, 4 VM og 3 EM. På nederste trinnet av premiepallen har de stått seks ganger; En gang i EM, tre ganger i VM og 2 ganger i OL. Jeg er ikke sikker, men tviler på at noen andre land i verden har en like god statistikk som dette.

Trenere

Som nevnt allerede så var det Sven Tore Jacobsen som var trener når denne storhetstiden startet i 86, men da hadde Sven Tore vært trener allerede siden 84. Så kom Marit Breivik i 94 og hadde ansvaret de neste 15 årene. Hun var den som satt med ansvaret når de første gullmedaljene kom til laget. Både VM i 99, OL i 08 og EM i 98. Totalt ledet hun laget frem til seks seiere samt en rekke andre medaljer i sin trenerperiode på landslaget.

Trenere

Så overtok Marit Breiviks trenerassist hovedsetet i 2009. Det var da dagens trener startet med laget. Thorir Hergeirsson er fortsatt den som har treneransvaret for det Norske damelandslaget i Håndball nå i 2018. Han har også fortsatt rekke med medaljer som de to før ham startet. Og vi håper jo at det fortsatt vil komme menge enda.

Spillere på landslaget

Det kunne jo vært listet opp utrolig mange navn over spillere som har gjort det meget godt på dette laget. Men alle i hele Norges land kjenner jo litt til dagens lag, og jo eldre man er jo mer kjenner man også til de som har hevdet seg tidligere. Så jeg lar navnene ligge og bare konstaterer at det er utrolig mange gode kvinnelige håndballspillere i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *