NORSKE IDRETTSKVINNER

Det er mange flotte kvinner i Norsk idrett både i sommer og vinter idretten, hvem som er best? Ja si det, det er det mange meninger om. Det var ikke før i OL i 1900 at det ble tillatt for kvinner å delta, dog noe redusert da det bare ble i tennis og golf. Men sakte men sikkert ble det tillat med flere og flere øvelser opp gjennom årene. Noen av dem tar vi og ser litt nærmere på her.

De første idrettsgrenene

Det gikk sakte med kvinne idretten til og begynne med, det var først i 1880 årene at det ble tillat for dem og delta i noen få forskjellige grener av idretten. Det ble tillat i gymnastikk og turn, noen distanser i skiidertt og kunstløp.

Det ble etter århundreskiftet også godkjent med tennis og svømming, man mente vel på den tiden at idrett var forbeholdt menn, kvinner hadde andre oppgaver i livet en og drive aktivt innen sport.

Dette vart det vesentlig endring på i midten av 20 årene da de fikk delta i ganske mange grener og i midten av 30 årene tok dette seg ytterligere opp med flere grener. I midten av 40 årene fikk de igjen flere idrettsgrener som de kunne delta i, men det ble ikke før i 70 årene at de var omtrent likestilt med menn innen idretten, så det tok sin tid.

Vinteridrett

Ingrid Wigernæs var en av de første gode Norske kvinnelige langrennsløperne som gjorde det bra på 1960 tallet. Hun vant flere NM og var med i OL 56 og 64. Hun ble også trener for de Norske kvinnene samtidig som hun drev aktivt selv, noe hun fortsatte med etter hun la opp som skiløper. Hun startet sin karriere sent i forhold til dagens kvinner, hun var 32 år gammel da hun vant sitt første NM som hun representerte Romerikslaget i. Hun ble fort en frontfigur for de Norske ski kvinnene med sin suksess i skisporet, det var også Wigernæs som begynte og bruke ordet jentut`n på kvinnene i skimiljøet som hun var en del av. Navnet har blitt hengende igjen den dag i dag og blir gjerne brukt i sammenheng med kvinnenes stafettlag.

Inger Bjørnbakken med utfor og slalåm som sin idrett. Hun gjorde det stort på 50 og 60 tallet med VM gull og mange NM medaljer, hun var den første Norske kvinne med i et internasjonalt alpinmesterskap oog hun ble den første kvinnlige verdensmester på ski, ikke dårlig. Hun ble dermed en historisk kvinne i den sporten. Også hun begynte sin karriere sent i livet, nesten 30 år gammel da hun tok sin gullmedalje under VM i 58. Det var også hun som den første kvinne mottok Sportsjournalistenes statuett og Morgenbladets gullmedalje for sin innsatts nedover i bakkene. Da hun også stod for syv seiere i Holmenkollen fikk hun også holmenkollen medaljen samme året, da sammen med Håkon Brusveen.

Det ble noen av de kjente Norske idretts kvinner som vi tok med i denne runden. Det var disse kvinnene som fikk den Norske kvinne idretten til og tillta i omfang og utvikle seg frem til dagens idrettskvinner.

Vi fortsetter med artikkelen i neste runde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *