Skihopping i Norge

Skihopping i Norge

Skihopping er en av de fremste vinteridrettene i Norge, og Norge har lang tradisjon med å både arrangere og vinne store mesterskap i denne idretten. Holmenkollen er et viktig skihopp-sted i Norge hvor skihopping foregår. I Norge fins også verdens største skiflygingsbakke, nemlig Vikersundbakken. Av store norske skihoppere, kan for eksempel nevnes: Espen Bredesen, Roar Ljøkelsøy og Bjørn Einar Romøren. Poenget med skihopping er å kjøre ned unnarennet, komme over kulen og hoppe så langt ned unnarennet som mulig. Resultatet og poengsummen er basert på både lengde og stilmessig utføring av hoppet.

Det er lett å blande skihopping og skiflyging, men dette er to forskjellige ting; skihopping foregår på et standard nivå, mens skiflyging omfatter større bakker, over 185 meter, og konkurransen varer over flere dager, og dermed lengre enn en skihopp-konkurranse. De mest aktuelle norske skihopperne i dag, er for eksempel Anders Fannemel, Johann André Forfang og Daniel-André Tande. Nå er det også moderne at jentene også konkurrerer i skihopp, og norske kvinnelige skihoppere er for eksempel Maren Lundby, Silje Opseth og Anna Odine Strøm.

Holmenkollen nasjonalanlegg

Holmenkollen er Norges fremste turistattraksjon og drives av skiforeningen. Det første hopprennet i Holmenkollbakken ble arrangert i 1892, og i dag er bakkerekorden på 144 meter. Bakkerekorden er satt av Robert Johansson i 2019. Det arrangeres hopprenn i Holmenkollbakken hvert år, og bakken har vært ombygd 18 ganger. Skiforeningen er stiftet i 1883 og arbeider for å legge til rette for gode skiopplevelser og friluftstilbud. I tillegg til å ha ansvar for Holmenkollen nasjonalanlegg, så driver de Skimuseet og Holmenkollen kultur- og turistanlegg. Forbundet ønsker å opplyse om ski og friluftsliv, og de legger til rette for stier og skiløyper.

Det første Holmenkollrennet etter andre verdenskrig, i 1946, var historisk og samlet over 100.000 publikummere. Dette rennet blir også omtalt som «Fredsrennet». Asbjørn Ruud vant hoppkonkurransen, og kongefamilien var til stede. Den gangen var Holmenkollbakken kun et tre-stillas. I Holmenkollen skjer også Holmenkollen skifestival som arrangeres av Norges skiforbund, og det er også mange frivillige som bidrar. Arrangementet inkluderer flere vintersportsgrener.

Hoppsporten i dag

Hoppsporten i dag

I dag består hopplandslaget av Robert Johansson, Daniel-André Tande, Robin Pedersen, Thomas Aasen Markeng, Marius Lindvik, Halvor Egner Granerud, Johann André Forfang og Anders Fannemel. Landslagstrener er Alexander Stöckl. Marius Lindvik imponerer på hopplandslaget og er blitt en stabil hopper. Hoppstilen hans sies å være offensiv, og han beskrives som en rolig person som ikke lar seg stresse. Marius Lindvik vant Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen 2020, sensasjonelt! Mange lurer på hvordan det var mulig at en debutant og ung gutt kunne klare noe så stort. Lindvik selv var også overrasket og nesten målløs. Også jentene og Maren Lundby gjør det bra.

Under lagkonkurransen i Zakopane, 2020, kom Norge på en andre plass etter Tyskland. Norge gjorde det bra i hoppingen, men Tyskland var for gode. Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener at Tyskland er i god form, men at spesielt Marius Lindvik gjorde det bra for Norge. Hoppeksperter mener at Norge er godt rustet for 2020, og kan gjøre stor suksess.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *