Største norske idretts damer

Innen norsk idrett har det vært ganske mange opp gjennom årene som har levert meget gode resultater. Men det er vel noen som har hevet seg litt fremfor de andre. Jeg har spesielt tre fire stykker i tankene når jeg sier slik. Jeg tenker på to damer som løp veldig mye og to damer som kastet veldig langt. De to som løp gjorde det godt over lang tid, og det samme har de som kastet gjort. Men den aller største av dem og som veldig mange har som forbilde den dag i dag må være Grete Waitz.

Løper Dronning

Grete Andersen som hun egentlig heter er født i Oslo. Men dessverre gikk hun bort så alt for tidlig – allerede bare 57 år gammel. Da hadde hun kjempet i flere år mot kreft. Grete har vel løpt alle distanser fra 800 meter og oppover til maraton, samt terrengløp. Og hun har den dag i dag 2 Norgesrekorder som hun satte i 1978 og 1979. Det er på 1500 meter og på 3000 meter. Ingen har enda klart å slå de rekordene hennes. Det sier jo veldig mye om hvilken løper hun var!  Men det var vel maraton som skulle bli henne «store» distanse etter hvert. Og på hennes tid var det utenkelig å arrangere New York Maraton uten Grete Waitz på startstreken. Det løpet har hun vunnet hele ni ganger. Hun har også andre meget gode resultater i maraton. Vi snakker da om VM gull og OL sølv. Og hun har en hel haug av Norgesmesterskap fordelt på 800 meter, 1500 meter, 3000 meter og terrengløp. Totalt snakker vi om 33 Norgesmesterskap! Hun har så mange æresbevisninger at det vil bli en hel bok bare for å liste opp alt hun har gjort og ting hun har vunnet.

Løper Dronning 2

Norge har vært så heldige i tidligere år og hatt enda en stor løper dronning. Og de nesten erstattet hverandre Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Disse to damene er det bare tre års aldersforskjell på, men Ingrid Christensen som er hennes pikenavn er født i Trondheim. Ingrid har ikke like mange seiere og mesterskap som Grete, men vi snakker også her om et betydelig antall. Ingrid har vært verdens beste på flere distanser. 10 000 meter i -87 og har hele fem verdensrekorder på bane på distansene 5 kilometer og 10 kilometer. Men hun løp også maraton og har flere seiere også der. I en periode hadde hun også  verdensrekorden for maraton.

Løper Dronning 2

Ingrid var også en meget allsidig idrettskvinne. Hun gikk også langrenn på vinteren. Hun har her både et Euromesterskap som junior i stafett og flere NM i stafett som senior. Hun har også deltatt i Verdensmesterskapet på ski en gang. Der fik hun en hederlig 21 plass på fem kilometer. To av hennes rekorder fra løpingen står fortsatt som Norges rekorder. Det er i dag over 30 år siden hun satte de rekordene på 5000 meter og på 10 000 meter – henholdsvis i Stockholm og Oslo. Og hun er fortsatt meget høyt oppe på en liste over mestvinnende utøvere i NM i friidrett i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *