TOPPTRENTE KVINNER

De som er på topp på en liste over de beste kvinnelige idrettsutøvere er ikke nødvendigvis på topp på en annen liste. Det kan være store forskjeller på slike lister. Men det er selvfølgelig også forskjell på hvilke kriterier de legger til grunne for å sette opp sine lister. Her kommer noen utøver som ansees for å være de best trente utøverne i sin tid. Videre på en av listene med kvinnlige topp idretts utøvere fortsetter. Som nevn er det utallige lister så det som ansees som de beste her er ikke nødvendighvis med på andre lister.

FLORENCE GRIFFITH JOYNER

Florence Griffith Joyner er nesteutøver jeg tar med her. Damen er født i California i USA. Flo-Jo ble ikke bare kjent som en god idrettsutøver, men også for sine ekstreme negler (se bilde under).

Ifra hennes første VM og frem til hun gikk bort har hun mange prestasjoner på løps banen. Hennes verdensrekorder på 100 og 200 meter står fortsatt i 2017 – 19 år etter hennes bortgang.

Det var en del dopingspekulasjoner rundt Flo-jo, men det ble aldri bevist at brukte noen ting. Det ble også spekulert i om doping var hennes dødsårsak. Hun gikk bort mens hun sov.

JACKIE JOYNER- KERSEE

Jackie Joyner- Kersee født 1962 i Amerika er kjent for sine seiere i friidrett. Hun blir betegnet av mange som den beste idretts kvinne i historien. Det var i sjukamp som hun spesialiserte seg. Sjukamp består av øvelsene 100 meter hekk, kulestøt, 200 meter, høydehopp, spydkast, lengdehopp og 800 meter. Det ble fem OL medaljer i karrieren, tre gull, en sølv og en bronse. Med over 7000 poeng i sjukamp innehar hun også verdensrekorden der. Hun ble også utsatt for dopingrykter i perioder, spesielt etter OL i 1988 da hun slo flere rekorder. Det var hennes mann Bob Kersee som stod for treningen både av Jackie og hennes svigerinne Florence Griffith Joyner. Han ble beskyldt for og oppmuntre utøverene til og ta ulovlige midler, men det ble aldrig bevist at noe ulovlig var brukt av noen av hans utøvere.

NADIA COMANECI

Turneren Nadia Comaneci fra Romania ble verdenskjent etter sitt gjennombrudd i turn EM i Skien i Norge i 1975. Da var hun var da bare 13 år gammel og tok gullet sammenlagt og vant i mange enkeltapparater. I Montreal OL året etter ble hun den første kvinnelige utøveren som klarte den perfekte poengsummen, 10,0.  Denne poengsummen klarte hun flere ganger i karrieren. Hun kom hjem fra Montreal med tre gull, en sølv og en bronse. Historisk for en ung 14 år gammel jente. Og det ble ytterligere to gull og to sølv under OL i Moskva i 1980. I 89 flyktet hun fra Romania og endte til slutt i Canada hvor hun giftet seg med turneren Bart Conner.

KATARINA WITT

Tyske Katarina Witt er en kunstløper med mange medaljer. Hun er en av de mestvinnende i OL sammenheng. Med to OL gull er hun den eneste utover Sonja Henie som har klart å forsvare sitt OL gull. Hun vant også 4 VM og seks EM. Og med de plasseringene er hun an av de mestvinnende kunstløperne gjennom tidene.